De Thuyn: een interview met Thomas van Dijk

Thomas van Dijk (26) is sinds begin dit jaar deelnemer bij De Thuyn: een mogelijkheid tot ontmoeting en buiten bezig zijn. Inmiddels komt hij hier vijf dagen per week. Thomas: “Ik voelde me direct thuis”.

Begin dit jaar zat Thomas veel thuis. Hij kampte met een zware depressie en kwam nauwelijks buiten. Toen bleek dat er voor geschikte therapie 28 weken wachttijd was, wist hij dat hij zelf actie moest ondernemen. Via een reclame van het Oranje Fonds leerde Thomas het bestaan kennen van een Maatje. Hij zocht contact met SWOA voor Maatjes Regio Arnhem.

Er vond een gesprek plaats met een Coördinator van Maatjes Regio Arnhem. Thomas: “Imelda kwam op huisbezoek. Samen bespraken we mijn vraag. Al vrij snel in het gesprek gaf Imelda aan dat zij precies wist wat een goede stap voor mij was, namelijk meedoen bij De Thuyn”. Hoewel Thomas in het begin wat huiverig is, stemt hij er mee in om samen met Imelda een keer op bezoek te gaan.

Begin februari fietsten zij samen richting De Thuyn. “Ik vond het ontzettend spannend. Ik ben wat angstig voor mensen en de eerste keer dat ik aankwam bij ‘De Schuur’ waren er zeven mensen én een begeleider aanwezig! Ondanks dat had ik direct het gevoel dat ik me hier ‘thuis’ kon gaan voelen”. Thomas geeft aan dat niemand raar opkeek toen hij als nieuweling binnenkwam, maar hem juist het gevoel gaf alsof hij er al jaren kwam. “Iedereen hier is zichzelf en geeft anderen ook de ruimte om zichzelf te zijn”, zegt Thomas. “Mensen behandelen elkaar met respect en er hangt een ontspannen sfeer”.

Na ook nog een rondleiding door de tuinen was Thomas overstag. Het leek hem een erg mooi project. Met als studie Bos & Beheer is Thomas dan ook echt een buitenmens.

Begeleider bij De Thuyn, Karin van Lier, geeft aan: “Al vanaf dag één komt Thomas met ideeën hoe we de Thuyn nóg beter kunnen maken. Ook tijdens corona, toen de bijeenkomsten van de Thuyn stil lagen, kwam hij om in onze tuin te werken. Hij legde een terras aan en verwijderde onkruid. Zo konden we begin juni op veilige afstand weer een mooie start maken!”

De coronatijd zorgde voor Thomas niet dat hij weer thuis kwam te zitten, integendeel. In plaats van twee dagdelen komt Thomas sinds die tijd vijf dagen per week naar Elderveld. “Juist in die tijd raakte ik veel aan de praat met mensen van de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld (BTV). In de tuinen was het goed mogelijk om afstand te houden. Ik kwam in contact met de voorzitter van de BTV en zo kwam het dat ik daar ook vrijwilligerswerk ben gaan doen. Nu combineer ik het deelnemen aan de Thuyn met vrijwilligerswerk bij de BTV”.

“Ik fiets inmiddels vijf dagen per week van Klarendal naar Elderveld. Door het werk in de tuin voel ik mij nuttig. Het geeft structuur en invulling aan mijn dag. Én ik doe sociale contacten op. Er is altijd ruimte voor een praatje of een kopje/koffie of thee. Er is geen druk en iedereen doet waar hij op dat moment zin in of behoefte aan heeft. Het is altijd erg gezellig. En hoewel ik er nog lang niet ben, voel ik me sinds mijn start in de tuin al een stuk beter”.

De Thuyn is een samenwerking met de Biologische Tuinbouwvereniging Elderveld en is twee middagen in de week te bezoeken. Op dinsdag en donderdag tussen 12.00 en 16.00 uur is iedereen van harte welkom in ‘De Schuur’ (Hannesstraatje 2a) om vrijblijvend een keer mee te draaien. Graag wel even opgeven. Wil je meer informatie? Neem contact op met Karin van Lier via 06-13764530 of dethuyn@swoa.nl, of kijk op de pagina van De Thuyn.